Οι ελληνικές φορεσιές εμπνέουν νέους καλλιτέχνες: Θανάσης Τζοϊτης

Οι περισσότεροι έχουμε υπόψη μας παλαιούς ζωγράφους που εμπνέονταν απο την ελληνική φορεσιά. Σήμερα όμως θα σας παρουσιάσουμε τη δουλειά και το έργο ενός σύγχρονου ζωγράφου του Θανάση Τζοΐτη που με μεράκι και τέχνη αποδίδει στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού πάνω σε πίνακες ή ακόμη και σε πέτρες, όπως μου έδειξε φωτογραφίες της δουλειάς του. Ο κ. Τζοΐτης μου έκανε αίτημα φιλίας στο Facebook και το κοινό μας μεράκι για την διάσωση της παράδοσης και τις ελληνικές φορεσιές στάθηκε το έναυσμα για την επικοινωνία μας.

17505998_406710186356946_1122086681_n

Αν και είχα δει τη δουλειά του σε εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, δεν είχα υπόψη μου τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τα έργα αυτά. Διαπίστωσα λοιπόν οτι είχα να κάνω με μία πολυτάλαντη προσωπικότητα, έναν κύριο που παρόλο που υπηρέτησε την κοινωνία μέσα από τους κόλπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο ίδιος δείχνει να «καίγεται» από την ανάγκη να αποτυπώσει με το πινέλο του ο,τι ελληνικό και παραδοσιακό, από γυναίκες και άνδρες που φορούν τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές μέχρι τις προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης  σε φιγούρες του παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών. Χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας του τα πρόσωπα των γυναικών που θυμίζουν εικόνες Αγίων, – διαφαίνεται η ενασχόλησή του και με την τεχνική της αγιογραφίας –  καθώς και η λεπτομερής, ρεαλιστική αποτύπωση ενδυμασιών και κοσμημάτων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η ασχολία του με τα Εικαστικά, όπως μας ανέφερε, άρχισε στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών 198 (Κ.Ε.Τ. 198) από το 1995 έως και το 1997 με καθηγητές τους Γιάννη και Κατερίνα Καρούσου και Νίκο Λιόνδα.  Από τότε έχει φιλοτεχνήσει πολλούς πίνακες με παραδοσιακές φορεσιές, ήρωες του ’21 και φορητές εικόνες που βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Έργα του είναι επίσης η αγιογράφηση  του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και του [ιδιωτ. ] ναϊσκου του  Προφ. Ηλια στη γενετειρα  του, το χωριό Σμίλα του δημου Αρχαιας Ολυμπιας, καθώς και του [ιδιωτ.] ναϊσκου Αγ. Νικολάου στην Παιανία

Στις πολύπλευρες δράσεις του περιλαμβάνονταν ακόμη ο σχεδιασμός, η μουσειολογική μελέτη, επιμέλεια, οργάνωση και δημιουργία εν τέλει του πρώτου στη χώρα μας Πυροσβεστικού Μουσείου του οποίου και διετέλεσε πρώτος Διευθυντής.

Ο κ. Τζοϊτης όπως μας ανέφερε ασχολήθηκε αρκετά με την μελέτη της ελληνικής παράδοσης και τους παραδοσιακούς χορούς. Υπήρξε για πολλά χρόνια χορευτής στα λύκεια των Ελληνίδων Τρίπολης, Πύργου και Παιανίας ενώ έχει και συγγραφικό έργο που απευθύνεται κυρίως στα παιδιά και συνδυάζει έξυπνα την δουλειά του με στοιχεία της ελληνικής παράδοσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε  τα παιδικά παραμύθια « Η χώρα με τα πράσινα πυροσβεστικά», για την πρόληψη, εκδ. «Μικρή Μίλητος». (Αθήνα 2012) , το παιδικό παραμύθι «Ο χιονοπυροσβέστης», για την αέναη πάλη νερού – φωτιάς και τον αλτρουισμό. Εκδ. «Μικρή Μίλητος». (Αθήνα 2014) αλλά και το θεατρικό  «Ο καραγκιόζης πυροσβέστης και η διάσωση του σκύλου του μπαρμπα Γιώργου» (Παίχτηκε στο δημαρχείο Κορωπίου από τον Αθω Δανέλη (Δεκέμβριος 2013).

Είναι παρήγορο όμως και ελπιδοφόρο ότι η λίγη μαγιά μπορεί να ζυμώσει μεγάλο φύραμα  κατά τον ευαγγελικό λόγο. Ευχόμαστε και άλλοι πολλοί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της έμπνευσης από την παράδοση, με όρεξη, μεράκι και πολλή αγάπη. Εμείς ευχόμαστε από καρδιάς στον κ. Τζοϊτη καλή συνέχεια στη δημιουργική πορεία του και για όσους θα ήθελαν να επικοινωνήσουν μαζί του το e-mail του είναι athtzoitis@gmail.com.

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.