Ποιός ήταν αληθινά ο Αλέξης Ζορμπάς;Who was really Alexis Zorbas the Greek?

Το 2002 η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου δημιουργεί για λογαριασμό της ΕΡΤ για την εκπομπή της «ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ» ένα αφιέρωμα στο λογοτεχνικό, κινηματογραφικό και αληθινό ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ, που το πραγματικό όνομα ήταν ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ.

In 2002 the journalist Popi Tsapanidou creates on behalf of ERT for the broadcast of «LIKE AN OLD PHOTO» a tribute to the literary, cinematic and true Zorba The Greek, whose real name was Giorgos Zorbas.

Giorgos Zorbas 1861-1941

O Γιώργος Ζορμπάς γεννήθηκε στο χωριό Καταφύγι της Κοζάνης και η ζωή του μελετήθηκε από τον λαογράφο της περιοχής κ. Σόρμα ο οποίος στο ντοκιμαντέρ περιγράφει τα παιδικά του χρόνια, την επαγγελματική του πορεία, την οικογενειακή του κατάσταση, το τέλος της ζωής του το 1941 στα Σκόπια. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη γνωριμία και φιλία του με το ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ο οποίος εμπνεύστηκε από το φίλο του τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του Αλέξη Ζορμπά στο έργο του  «ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ».  Το βιβλίο αυτό μεταφέρθηκε σε παραλλαγή του στον κινηματογράφο από τον Μιχάλη Κακογιάννη το 1964 σε  μια ταινία που αποτέλεσε διαφήμιση για την Ελλάδα και την ελληνική κουλτούρα και εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να ενθουσιάζει.

Giorgos Zorbas was born in the village Katafygi in Kozani area and his life was studied by the regional folklorist  Mr. Sormas who in the documentary describes Zorbas’ childhood, his professional career, his family situation, until the end of his life in 1941 in Skopje. Particular reference is made to his acquaintance and friendship with  Nikos Kazantzakis who was inspired by his friend to invent the character and personality of Alexis Zorbas in his «Zorba the Greek». This book was transferred to the cinema in a movie by Michael Cacoyannis in 1964, a film that was advertising for Greece and Greek culture and continues even today to thrill.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΥΤΟ/WATCH THE DOCUMENTARY FROM ERT IN THIS LINK

Διαβάστε το βιβλίο του Καζαντζάκη δωρεάν στο σύνδεσμο αυτό (αγγλική έκδοση)/ Read Kazantzakis Book in english here

Δείτε την ταινία ZORBA THE GREEK εδώ / Watch the ZORBA THE GREEK film here

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.