ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ /ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ!!!
30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
Μια υπέροχη βραδιά μας επιφύλασσε ο καιρός, ιδανική για να παίξουμε με τις λέξεις! Με φόντο το Δίαυλο των Ωρεών και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Ωρεών, τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018 διοργανώσαμε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που περιλάμβανε συμμετοχή του κοινού μέσω ενός «τηλε-παιχνιδιού» που θα έλεγχε τις γνώσεις τους πάνω στην ντοπιολαλιά της Βόρειας Εύβοιας!
Οι συμμετέχοντες, γονείς και μικρά παιδιά, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και κάθε ομάδα μας όρισε το όνομά της. Σε κάθε ομάδα υπήρχε ένα buzzer (ένα τάμπλετ με ειδική εφαρμογή) που έδινε προτεραιότητα στο πιο γρήγορο πάτημα. Η ομάδα που πατούσε πιο γρήγορα το «κομβίο» είχε τη δυνατότητα να δώσει μια απάντηση σε ερώτηση που αφορούσε την ντοπιολαλιά της Βόρειας Εύβοιας και στην οποία δίνονταν τέσσερις επιλογές απάντησης. Αν η απάντηση ήταν σωστή, η ομάδα κέρδιζε ένα πόντο, αλλιώς ο βαθμός πήγαινε στην αντίπαλη ομάδα. Υπήρχαν επίσης δύο ευκαιρίες να βοηθηθεί η κάθε ομάδα απο το κοινό.
Η ανταπόκριση των ομάδων ήταν πολύ δυνατή και οι παίκτες συνεργάζονταν μεταξύ τους για να δώσουν την απάντηση. Συνήθως η απάντηση εκφωνούταν απο τα παιδιά, τα οποία πρωτοστατούσαν και στο πάτημα του κουμπιού προτεραιότητας. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή του κοινού η οποία βοήθησε σε αρκετές περιπτώσεις τις δύο ομάδες, ιδίως στις πιο δύσκολες λέξεις και εκφράσεις.
Απο την εμπειρία της εκδήλωσης βγήκαν ορισμένα συμπεράσματα που μας εξέπληξαν ευχάριστα.
Το πρώτο ήταν οτι κινητοποιήθηκαν εξίσου οι μεγάλοι και τα παιδιά. Ο χαρακτήρας του παιχνιδιού ήταν πολύ δελεαστικός για τους μικρούς, με αποτέλεσμα να ενθαρρυνθούν και οι μαμάδες και μπαμπάδες να συμμετέχουν μαζί τους, για να συνεισφέρουν τη γνώση τους.
Το δεύτερο ήταν οτι συμμετείχε και το κοινό, το οποίο συνήθως είναι ανενεργό και απλά παρακολουθεί. Το κοινό εξέφερε γνώμες, ενθάρρυνε τις ομάδες, επιβράβευε λεκτικά τη σωστή απάντηση και δημιουργούσε ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Το τρίτο και ακόμη πιο ευχάριστο είναι ότι οι λέξεις που έμαθαν οι μικρότεροι έγιναν, από ότι μάθαμε, αντικείμενο συζήτησης στην οικογένεια. Οι μικροί ρώτησαν τους παππούδες τους αν ξέρουν αυτές τις λέξεις τι σημαίνουν και κινητοποιήθηκε το ενδιαφέρον για την ντοπιολαλιά που οδήγησε τελικά και στην ανάγνωση του βιβλίου «Γλώσσα με άρωμα… Βόρεια Εύβοια»
Τελευταίο και εξίσου σημαντικό για εμένα ήταν το γεγονός ότι περάσαμε ένα ευχάριστο βράδυ, με γέλιο και καλή διάθεση, τόσο οι συμμετέχοντες, όσο και οι διοργανωτές. Και μολονότι οι ερωτήσεις ήταν πολλές, όλοι μάθαμε πράγματα για την ντοπιολαλιά μας, για την συνέχειά της και την προέλευση των λέξεων, και τις ξαναθυμίσαμε στους ανθρώπους, έτσι ώστε αυτές να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο χώρο και το χρόνο.
Τελικά κέρδισε σε μια μάχη στήθος με στήθος η ομάδα «Κουρνιαχτός» και σε όλους τους συμμετέχοντες προσφέρθηκαν ως δώρα τοπικά προϊόντα της Βόρειας Εύβοιας, χορηγία επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας.
Για την μαγευτική βραδιά που περάσαμε οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Γρηγόρη Μαυρομιχάλη που μας έβαλε φωτιά με την ιδέα του παιχνιδιού και τον Εκπολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Ωρεών που μας έδωσε την ευκαιρία να την υλοποιήσουμε. Επίσης ευχαριστούμε θερμά την κυρία Γαριφαλλιά Παπασταμούλου που προλόγισε την εκδήλωση και παρουσίασε το βιβλίο, τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης, το Ράδιο Ιστιαία και την Ράνια Παπαδοπούλου με την εκπομπή Ανευ Ορίων και τον Χρήστο Μπεκιάρη που πρόβαλλε την εκδήλωση μέσα από το Diavlosnews και στον οποίο οφείλουμε το φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο της βραδιάς.
Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε εδώ μέσα απο το Diavlosnews
Σας ευχαριστούμε όλους πολύ που μας στηρίζετε και μας δίνετε κουράγιο να συνεχίζουμε.
29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Γλώσσα με άρωμα Βόρειας Εύβοιας» έγινε σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Ιστιαίας, που αγκάλιασε με αγάπη την ιδέα και την υλοποίησε. Τα μέλη του Συλλόγου κ. Άννα Καλέμη, κ. Φρόσω Θεοχάρη και κ. Κωνσταντίνα Διαμαντή προσφέρθηκαν με χαρά να δραματοποιήσουν ένα απο τα θεατρικά που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, το οποίο τροποποιήθηκε ελαφρά για τις ανάγκες της παράστασης και της καλύτερης διανομής των ρόλων. Την παρουσίαση του βιβλίου ανέλαβε ευγενικά η φιλόλογος κ. Μαρία Τρίγκα. Όλοι μαζί διαμορφώσαμε μια ομάδα που από την αρχή έθεσε ως στόχο να παρουσιάσει πέρα απο το βιβλίο και την λαϊκή γλώσσα του τόπου μας, με έναν όσο το δυνατότερο αλληλεπιδραστικό με το κοινό τρόπο.
Βασικά, θέτοντας αυτόν τον στόχο, αυτή η παρουσίαση- εκδήλωση αποτέλεσε για την ομάδα μας μια πρόκληση. Μια πρόκληση γιατί θέλαμε να ξεφύγουμε απο την τυπική παρουσίαση των βιβλίων με τις ομιλίες αλλά και γιατί είχαμε ένα θέμα τόσο ζωντανό που θα έπρεπε να παρουσιαστεί και ζωντανά, όχι αποκομμένο απο την πραγματική ζωή την οποία πλαισιώνει. Η οργάνωση της εκδήλωσης κράτησε κάτι λιγότερο απο δύο μήνες. Δύο μήνες στους οποίους έγιναν αρκετές πρόβες για το θεατρικό μονόπρακτο, έγιναν πολλαπλές συναντήσεις με τους ομιλητές, κουβεντιάσαμε για τον τρόπο παρουσίασης, επιλέξαμε τις ιστορίες που θα ακούγονταν… Όλα τα άτομα της ομάδας δούλεψαν επιμελώς, θυσιάζοντας τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους ή ξεκλέβοντας χρόνο απο τις καθημερινές τους δραστηριότητες, για να παρουσιάσουν σε αυτή τη εκδήλωση με αγάπη ένα κομμάτι της Βόρειας Εύβοιας.
Την τελευταία μέρα κι ενώ όλα είχαν μπει στην τελική ευθεία, είχαμε στήσει το σκηνικό, και κάναμε την γενική πρόβα, όλους μας έπιασε ένα άγχος… Για μένα, η ένταση αυτού του άγχους ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Έχουμε κάνει αρκετές παρουσιάσεις με το πρώτο βιβλίο μου «Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια«, έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στο κοινό, αλλά αυτό που ετοιμάζαμε ξέφευγε απο τα τυπικά πλαίσια μιας παρουσίασης. Θέλαμε κάτι ελαφρύ, πηγαίο και ανεπιτήδευτο, όπως η ντοπιολαλιά μας και επιδιώκαμε να βγάλουμε προς τα έξω την αγάπη μας για τον τόπο μας. Θα πετύχαινε;
Δεν ξέρω αν εσείς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας στην εκδήλωση και σας ευχαριστώ θερμά που μας τιμήσατε- ευχαριστηθήκατε όσο εμείς με το αποτέλεσμα.
Για μένα όμως ήταν μια σημαντική μέρα, όχι τόσο γιατί παρουσιάστηκε το νέο μου βιβλίο στο κοινό, αλλά γιατί με αφορμή αυτή την εκδήλωση δώσαμε το βήμα στους προγόνους μας – στην προηγούμενη γενιά – να μιλήσουν, να μοιραστούν μαζί μας τα βιώματά τους, να μας παραδειγματίσουν και να μας θυμίσουν οτι είμαστε η συνέχεια μιας αλυσίδας που δεν πρέπει να αφήσουμε να κοπεί. Νομίζω οτι από όλα όσα δείξαμε και κάναμε εκείνη τη βραδιά αυτό ήταν το βασικότερο, δεδομένου οτι στην καθημερινότητά μας σπάνια επιτρέπουμε στον εαυτό μας να δαπανήσει ουσιαστικό χρόνο με τους παππούδες μας, χάνοντας έτσι την πολύτιμη εμπειρία τους απο τη ζωή – ή μήπως τα ξέρουμε όλα και νομίζουμε οτι δεν τους χρειαζόμαστε ουσιαστικά;
Ευχαριστώ πολύ που τίμησαν την εκδήλωση τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος κ.κ. Χρυσοστόμου, τον π. Γεώργιο Χαιρόπουλο, και τους ιερείς της περιοχής μας, τον Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στον τομέα του Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ιωάννη Κοτζιά, τη Δήμαρχο Ιστιαίας κ. Λίνα Σπανού, τους εκπροσώπους και τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας αλλά και όλους τους φίλους – συμπολίτες μας και λάτρεις του ευβοϊκού πολιτισμού που μας στηρίζουν πάντα με τη θετική τους ενέργεια και με τη φυσική τους παρουσία.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους συμμετέχοντες, τις κ. Άννα Καλέμη, Φρόσω Θεοχάρη, Κων/να Διαμαντή, και Μαρία Τρίγκα , τον κ. Γιάννη Γεωργατζή και την κ. Μαρία Κελεπούρη, που στόλισαν την εκδήλωση με τις αφηγήσεις τους, την Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Ιστιαίας κ. Κατερίνα Μαλάκη για την παραχώρηση της Αίθουσας Πολιτισμού καθώς και την κ. Ελένη Πετεβέ.
Πολλές ευχαριστίες στους ευγενικούς χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης και του βιβλίου, στο radioistiaia και την κ. Ράνια Παπαδοπούλου, τον palmosev.gr και την κ. Πάρη Ντελκή, το Diavlosnews και τον κ. Χρήστο Μπεκιάρη, το istiaianews και τον κ. Δημήτρη Καραφύλλη, το eviaportal και την κ. Βασιλική Μούλου.
Ευελπιστώ να παρουσιάσουμε και πάλι το βιβλίο με νέες ιδέες, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους και σε άλλα χωριά και κωμοπόλεις της περιοχής μας, μιας και ο λαϊκός μας πολιτισμός είναι ακόμη ζωντανός, είναι ακόμη ενεργός και εμείς έχουμε χρέος να τον αναδείξουμε, συνειδητοποιώντας παράλληλα και την ουσιαστική αξία του.
14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στο Μαντούδι Ευβοίας, βρεθήκαμε με χαρά την περασμένη εβδομάδα να μιλάμε για τον ευβοϊκό πολιτισμό.
Με πλοηγό το βιβλίο «Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια» μας δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τους παρευρισκομένους και να μιλήσουμε για τις τοπικές βορειο-ευβοϊκές φορεσιές και τα κοσμήματά τους, την αξία, την δημιουργία, τον τρόπο ντυσίματος αλλά και τον συμβολισμό τους.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε με εξαίρετο τρόπο η ιστορικός-φιλόλογος κ. Ιωάννα Παπαϊωάννου η οποία ανέλυσε εν συντομία τα μέρη του βιβλίου αλλά και φώτισε τις ιδιαίτερες πτυχές του, που αφορούσαν τον τοπικό πολιτισμό της περιοχής.
Το βήμα στη συνέχεια φιλοξένησε τον κ. Θεοφάνη Ραμιώτη, ο οποίος πλαισίωσε την παρουσίαση με την έκθεση των αντιγράφων των αυθεντικών παραδοσιακών κοσμημάτων που κατασκευάζει. Ο κ. Ραμιώτης παρουσίασε με διαφάνειες τις τεχνικές δημιουργίας των παραδοσιακών κοσμημάτων που στολίζουν τα σεγκούνια της Βόρειο-ανατολικής Εύβοιας και του Μαντουδίου. Επίσης, πρόβαλλε βίντεο στους παρευρισκομένους και τους εξήγησε αναλυτικά πώς κατασκευάζεται ένα παραδοσιακό συρματερό κόσμημα στο εργαστήριο.
Στη συνέχεια μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω ζωντανά, τα σεγκούνια της περιοχής, αναφέροντας αναλυτικά τα κομμάτια της φορεσιάς. Παράλληλα παρέθεσα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία για καθένα από αυτά τα ενδύματα που επιδεικνύονταν, για τις παραδόσεις και συνήθειες που συνδέονται με αυτά αλλά και για τα κοσμήματά τους.
Την εκδήλωση, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών μέχρι τέλους, έκλεισε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. π. Δαμασκηνός Μάκρας ο οποίος ευχαρίστησε και τίμησε τον οικοδεσπότη της εκδήλωσης, τον αιδεσιμολογιώτατο αρχιερατικό επίτροπο Κηρέως π. Ιωάννη Μαρκου, και προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, χαρίζοντάς του έναν ασημένιο σταυρό.
Την παρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους οι αιδεσιμολογιώτατοι ιερείς της περιοχής π. Νικόλαος Μάρκου, π. Βασίλειος Μάρκου, π. Δημήτριος Σταμούλης, η Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαντουδίου, οι Πρόεδροι και τα Δ.Σ. των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και αρκετός κόσμος, φίλοι της παράδοσης και του πολιτισμού.
Ευχαριστούμε θερμά τους αιδεσιμολογιώτατους π. Ιωάννη Μάρκου και π. Νικόλαο Μάρκου, τις οικογένειές τους, αλλά και όλους τους ανθρώπους που βοήθησαν για το στήσιμο της εκδήλωσης, για την αγάπη και την αβραμιαία φιλοξενία τους και τις κυρίες Έλενα Αλατζά και Ολυμπία Ματσούκα για τον κόπο και την άδολη βοήθειά τους στην παρουσίαση των σεγκουνιών. Επίσης ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους ανθρώπους που με την προσέλευσή τους στήριξαν την εκδήλωση, ανάμεσα στους οποίους ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία μιας κυρίας εκ των χορηγών της έκδοσης του βιβλίου από την Αμερική, που βρέθηκε στο Μαντούδι και άδραξε την ευκαιρία να μας γνωρίσει. Τέλος, ευχαριστούμε τον Πρόεδρο, τη χοροδιδάσκαλο και τα μέλη του Χορευτικού Συλλόγου «Μάκιστος«, οι οποίοι, εκτός της φυσικής τους παρουσίας, εξέδωσαν πρόσφατα το νέο τους ημερολόγιο, με θέμα κοσμήματα των φορεσιών της Βόρειας Εύβοιας, δημιουργημένα από τον Θεοφάνη Ραμιώτη.
Η εκδήλωση αυτή στο Μαντούδι μας ευχαρίστησε και μας γέμισε θετική ενέργεια για να συνεχίσουμε να προβάλλουμε με αγάπη τον ευβοϊκό πολιτισμό μας. Ελπίζουμε σύντομα να βρεθεί ευκαιρία να ανταμώσουμε και πάλι.
15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
Στο δενδροφυτεμένο ιδιωτικό θέατρο του Θανάση Αγγέλου, 10 χλμ έξω απο τη Νέα Αρτάκη βρεθήκαμε πριν λίγες μέρες στις 15 Ιουλίου, συντροφιά με φίλους του Ευβοϊκού Πολιτισμού με πιλότο το βιβλίο «Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια» για να δείξουμε και να μάθουμε όμορφα πράγματα.
Και πράγματι όσοι βρέθηκαν εκεί, έφυγαν επαρκώς ωφελημένοι πνευματικά και ψυχικά… Εκτός απο την ευκαιρία να δουν μια σπάνια συλλογή απο ακριβή αντίγραφα ελληνικών παραδοσιακών κοσμημάτων, έμαθαν δια στόματος του χρυσοχόου Θεοφάνη Ραμιώτη και είδαν με τα μάτια τους με ποιό τρόπο κατασκευάζονται τα παραδοσιακά κοσμήματα που όλοι θαυμάζουμε… ξεναγήθηκαν στη μαγεία του ευβοϊκού πολιτισμού και της παράδοσης μέσα απο τις αισθαντικές λέξεις της ποιήτριας Κατερίνας Αθηνιώτου… και τέλος μυήθηκαν ρούχο ρούχο στη χρήση, την εξέλιξη και τη σημειολογία της αγιαννιώτικης φορεσιάς μέσα από την περιγραφή και την επίδειξή της. Στο σημείο αυτό σημαντική ήταν η βοήθεια της κ. Φωτεινής Σκολίδη, στην οποία φορέσαμε μια αυθεντική, παλιά αγιαννιώτικη φορεσιά και μπορέσαμε να δείξουμε και να εξηγήσουμε λεπτομέρειες που συνήθως δεν προσέχει ο πολύς κόσμος…
Μαζί μας βρέθηκε στο ατμοσφαιρικό αυτό μέρος και ο Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «Το Αλωνάκι» που μας ταξίδεψε χορευτικά με σκοπούς βορειο-ευβοιώτικους απο τη νέα τους δουλειά «Σκοποί στο Γριπονήσι».
Όλοι οι ομιλητές και χορευτές συνεισέφεραν στο να δημιουργηθεί μια υπέροχη ατμόσφαιρα στο κέντρο της Εύβοιας που στάθηκε αφορμή να γνωριστούμε καλύτερα με ενδιαφέροντες ανθρώπους και να μοιραστούμε μαζί τους πράγματα που μας παθιάζουν. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Θανάση Αγγέλου και την σύζυγό του, για την πρόσκληση και τη φιλοξενία αλλά και τον χορηγό της εκδήλωσης, «Ζύμη Ψαχνών» που προσέφερε το κέρασμα για όλους τους παρευρισκομένους! Ευχόμαστε σύντομα να ξανα-ανταμώσουμε!
9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017
Μολονότι η βραδιά ήταν κρύα και βροχερή, η ζεστή αγκαλιά του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονα Αιδηψού και των εφημερίων του ναού π. Νικολάου Αργυρίου και π. Χρήστου Γκέλα, μας υποδέχτηκε την Κυριακή που μας πέρασε, 29 Ιανουαρίου 2017, παραμονή της εορτής των Τριών Ιεραρχών, για να μεταδώσουμε σε όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους την αγάπη μας για τον Βορειοευβοϊκό Πολιτισμό, και τις ενδυμασίες και τα κοσμήματα των χωριών της Αιδηψού, του Αγίου, των Γιάλτρων και της Λιχάδας.
Η παρουσίαση του βιβλίου «Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια» ήταν για εμάς ακόμη μια αφορμή να μιλήσουμε για την Εύβοια και να δείξουμε τα νέα πράγματα που ανακαλύψαμε και αγαπάμε.
Ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης, ο κ. Αλέξανδρος Καλέμης, ερευνητής και συγγραφέας πάμπολων βιβλίων σχετικά με την ιστορία της Εύβοιας και των χωριών της, αναφέρθηκε ενδελεχώς και με παραδείγματα στην προσπάθεια διάσωσης των στοιχείων του πολιτισμού και στις δυσκολίες της, στην ανάγκη να μεταδίδονται αυτά με απλό τρόπο στους ανθρώπους και στο πόσο έχουν δυσκολέψει οι συνθήκες για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ασχοληθούν με την διατήρηση και διάσωση του λαϊκού πολιτισμού. Ακόμη αναφέρθηκε στην μεγάλη αλλαγή που έχει δημιουργηθεί στην αντίληψη του κόσμου για την ενδυμασία.
Τον λόγο πήρε ακολούθως ο χρυσοχόος κ. Θεοφάνης Ραμιώτης, ο οποίος παρουσίασε την εξέλιξη του κοσμήματος αλλά και τον κόπο και την υπομονή που χρειάζεται ένα κόσμημα για να δημιουργηθεί, εισάγοντάς μας, με την προβολή ενός βίντεο και την απάντηση ερωτήσεων του κοινού, στο εργαστήρι του χρυσοχόοου την ώρα που αυτός κατασκευάζει ένα παραδοσιακό κόσμημα της Αιδηψού. Ο κ.Ραμιώτης κατά την προβολή του βίντεο εξηγούσε τα διάφορα στάδια της κατασκευής και η αλληλεπίδραση με το κοινό βοήθησε στο να δημιουργηθεί ένα ευχάριστο εκπαιδευτικό κλίμα.
Τελευταία η κ. Ασημίνα Ντέλιου παρουσίασε αναλυτικά δύο γιορτινές νεανικές γυναικείες φορεσιές προερχόμενες απο το χωριό Άγιος Αιδηψού, αναφερόμενη στα επιμέρους στοιχεία τους και την ιστορία κάθε κομματιού ξεχωριστά, σε παραδόσεις που συνδέονταν με τα κομμάτια της φορεσιάς, στα τοπικά εργαστήρια των χωριών και τις ιδιαιτερότητες που είχαν αυτά αλλά και στις δυσκολίες της έρευνας της τοπικής φορεσιάς που αντιμετωπίζει ο ερευνητής κατά την προσπάθειά του να διασώσει τα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού. Παράλληλα με τις εξηγήσεις η κ. Αικατερίνη Δημητρίου έντυνε ζωντανά την δεσποινίδα Δαυιδούλα- Φωτεινή Δημητρίου με την μία εκ των δύο φορεσιών ενώ επιδεικνύονταν στο κοινό και σπάνια κομμάτια ενδυμασίας και κοσμημάτων. Η κ. Ντέλιου απάντησε εν συνεχεία σε αρκετές ερωτήσεις των παρακολουθούντων που ήθελαν να μάθουν περισσότερα στοιχεία για τον λαϊκό μας πολιτισμό.
Στο τέλος της παρουσίασης, οι παρευρισκόμενοι θαύμασαν την συλλογή αντιγράφων παραδοσιακών κοσμημάτων του κ. Ραμιώτη η οποία εκτιθόταν στο χώρο και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον δημιουργό τους και να λύσουν απορίες.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πανοσιολογιότατος ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Χαλκίδος αρχιμ. Δαμασκηνός Μάκρας, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ηλίας Ευθυμιόπουλος, και οι ιερείς π. Ιωάννης Σούρας και π. Αλέξανδρος Ματζαφλής.
24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 – ΝΕΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μια υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά μας χάρισε χτες ο Αύγουστος στο προαύλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Νέο Πύργο Ευβοίας για να μπορέσουν οι ομιλητές να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους με αξιόλογες ομιλίες και ευαισθητοποιώντας τους παρευρισκόμενους πάνω στις παραδοσιακές φορεσιές της βόρειας Εύβοιας, προσκαλεσμένοι του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ν.Πύργου «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Κεντρική ομιλήτρια, η λογοτέχνης-ποιήτρια κ. Κατερίνα Αθηνιώτου-Παπαδάκη η οποία μέσα από ένα αισθαντικό λογοτεχνικό λόγο ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους σε άλλες εποχές και σε στοχασμούς γύρω απο το παραδοσιακό ένδυμα και την σημασία του για τους παλιούς αλλά και για τους σύγχρονους ανθρώπους. Το φυσικό κάλλος του παραθαλάσσιου Νέου Πύργου και ο ιερός χώρος αποτέλεσαν ιδανικό φόντο για να μετουσιωθεί ο λόγος της, σε εικόνα και οι παρευρισκόμενοι να ακολουθήσουν το νήμα της σκέψης της μέχρι τον προηγούμενο αιώνα.
Τη σκυτάλη έλαβε ο κ. Θεοφάνης Ραμιώτης ο οποίος ξενάγησε τους παρευρισκομένους στο βορειο-ευβοϊκό αλλά και πανελλήνιο παραδοσιακό κόσμημα τόσο μέσα απο την ομιλία του όσο και μέσα από την έκθεση των παραδοσιακών του κοσμημάτων που αποτελούσαν το σκηνικό της εκδήλωσης. Μέσα στη λάμψη των κοσμημάτων ο κ. Ραμιώτης αναφέρθηκε στις τεχνικές που συναντάμε στα τοπικά παραδοσιακά κοσμήματα που πλαισιώνουν τις φορεσιές και τα παρουσίασε ένα ένα αναλυτικά.
Στο τέλος η συγγραφέας Ασημίνα Ντέλιου στην ομιλία της, αποφάσισε να αναλύσει και να περιγράψει την Τελεθριακή φορεσιά, ένα είδος της φορεσιάς που λέγεται γενικότερα στη Βόρεια Εύβοια «κολοβά σεγκούνια», η οποία φοριόταν στα χωριά δίπλα στο προσφυγικό χωριό του Νέου Πύργου. Την ανάλυση οπτικοποίησαν οι κ. Δέσποινα Ανανία, αντιπρόεδρος του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Ιστιαίας «Αθανάσιος Κορφιάτης» και υπεύθυνη του βεστιαρίου του, η οποία έντυσε με πλήρη αυθεντική παραδοσιακή Τελεθριακή φορεσιά την δεσποινίδα Μαρία-Ελένη Δούκα, μέλος του χορευτικού συγκροτήματος. Η ανάλυση αυτή και η ζωντανή παρουσίαση, είλκυσε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και απέσπασε θετικές κριτικές.
Η κ. Ντέλιου τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη κατανόησης, διάσωσης και προβολής της πολιτιστικής μας ταυτότητας και ενθάρρυνε τους παρευρισκομένους να βοηθήσουν στην συνέχιση της έρευνας προκειμένου να αντληθεί υλικό και να ανακαλυφθούν ακόμη περισσότερα στοιχεία.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βορειο-ευβοιώτισσα λογοτέχνης, πρόεδρος του λογοτεχνικού ομίλου ΞΑΣΤΕΡΟΝ και εκδότρια του λογοτεχνικού περιοδικού ΚΕΛΑΙΝΩ κ. Παναγιώτα Χριστοπούλου-Ζαλώνη, ο συγγραφέας και εκδότης κ. Αλέξανδρος Καλέμης με τη σύζυγό του, εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων της Β.Εύβοιας και αρκετοί φίλοι του πολιτισμού και της τέχνης, οι οποίοι απόλαυσαν την όμορφη βραδιά.

Το βιβλίο της κ. Ντέλιου μπορείτε να προμηθευτείτε από όλα τα βιβλιοπωλεία του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, τα χρυσοχοεία του Θεοφάνη Ραμιώτη στην Ιστιαία και του Δημήτρη Ραμιώτη στα Λουτρά Αιδηψού και από τον εκδοτικό οίκο Φυλάτος, από όπου σας αποστέλλεται σε όλη την Ελλάδα και σε 62 χώρες του κόσμου.
Ευχαριστούμε πολύ τον Χρήστο Μπεκιάρη για τις πολύ όμορφες φωτογραφίες του από την εκδήλωση και τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης Ράδιο Ιστιαία 100,4 , την Εφημερίδα Παλμός και το διαδικτυακό ραδιόφωνο www.hellenicmediagroup.com
10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016-ΑΘΗΝΑ (ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ)
Η παρουσίαση του βιβλίου για τις φορεσιές της Βόρειας Εύβοιας έγινε την περασμένη Κυριακή 10 Απριλίου 2016 στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Δημου Αθηναίων, έναν υπέροχο χώρο που αποτέλεσε το σπίτι στο οποίο έζησε η μεγάλη λαογράφος Αγγελική Χατζημιχάλη. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από έκθεση αντιγράφων παραδοσιακών ελληνικών κοσμημάτων και εμπνευσμένων απο τον ελληνικό πολιτισμό σύγχρονων κοσμημάτων δημιουργημένων από τον Θεοφάνη Ραμιώτη και το εργαστήριό του ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η π.Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο βιβλίο και στην σημασία του ως corpus για τις παραδοσιακές φορεσιές της Βόρειας Εύβοιας, ενθαρρύνοντας την κ. Ντέλιου να συνεχίσει την καταγραφή και αποτύπωση των στοιχείων του Βορειο-Ευβοϊκού Πολιτισμού
ενώ η εικαστικός και συγγραφέας κ. Ολυμπία Φίκα αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στην μέχρι τώρα πορεία της Ασημίνας Ντέλιου και του συζύγου της Θεοφάνη Ραμιώτη και στις προσπάθειές τους να προβάλλουν τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό παρόλες τις αντίξοες συνθήκες της τρέχουσας πραγματικότητας.
Εν συνεχεία ακολούθησε παρουσίαση του κ. Θεοφάνη Ραμιώτη σχετικά με τα παραδοσιακά κοσμήματα, κατά την οποία παρουσίασε στο κοινό την ιστορία του παραδοσιακού κοσμήματος και τις τεχνικές δημιουργίας του, εξηγώντας πολλές απορίες σε σχέση με την κατασκευή και τον κόπο που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα χειροποίητο αντίγραφο.
Την εκδήλωση τίμησε η παρουσία του νυν Διευθυντή του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ευάγγελου Καραμανέ, και η παρουσία των κ. Λευτέρη Δρανδράκη, δασκάλου χορών του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών και των κυριών Ε. Λεούση, εφόρου του τμήματος οικοτεχνίας του Λυκείου Ελληνίδων και της κ. Σακκοπούλου υπεύθυνης της ιματιοθήκης.
Την εκδήλωση και έκθεση παρακολούθησαν επίσης μαθήτριες των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «Η Θεομήτωρ» οι οποίες ξεναγήθηκαν από τον χρυσοχόο κ. Ραμιώτη και φωτογραφήθηκαν με αυτόν, δείχνοντας οτι οι νέοι θέλουν να γίνουν κοινωνοί της παράδοσης και η ευθύνη μας είναι να τους δώσουμε τον χώρο και την ώθηση, έτσι ώστε να προχωρήσουν ένα βήμα εμπρός τον ελληνικό πολιτισμό που τους ανήκει.
26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016- ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βασιλικού Χαλκίδος παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ασημίνας Ντέλιου «Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια» στα πλαίσια των εκδηλώσεων υποδοχής της κάρας του Αγίου Μάμαντα, ιερό λείψανο προερχόμενο από την Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου Ηλίων της Βόρειας Εύβοιας. Η παρουσίαση έγινε κατόπιν πρόσκλησης του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ιερού ναού και πλαισιώθηκε από έκθεση αντιγράφων παραδοσιακών κοσμημάτων της Εύβοιας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος από το εργαστήριο του κ. Θεοφάνη Ραμιώτη. Κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης η κ. Στέλλα Τσιριγώτη, μέλος του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδος, η οποία παρουσίασε το βιβλίο με σαφήνεια και αμεσότητα.
ενώ ο δημιουργός των κοσμημάτων κ. Θεοφάνης Ραμιώτης παρουσίασε με διαφάνειες και γλαφυρό λόγο τον τρόπο δημιουργίας των παραδοσιακών κοσμημάτων και τον κόπο που χρειάζεται για να κατασκευαστούν.
Όλοι οι ομιλητές και κυρίως η συγγραφέας Ασημίνα Ντέλιου τόνισαν την ανάγκη καταγραφής και προβολής των στοιχείων του Ευβοϊκού Πολιτισμού και πόσο απαραίτητο είναι αυτά να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός ανάπτυξης και προβολής του νησιού. Ακόμη προτάθηκε στους συλλόγους και τοπικούς φορείς της Κεντρικής Εύβοιας να συνεισφέρουν στην καταγραφή και ταυτοποίηση των τοπικών φορεσιών, μιας και η συγγραφέας εκδήλωσε την επιθυμία να ασχοληθεί με την καταγραφή και προβολή και των υπολοίπων φορεσιών όλων των χωριών της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας.
Στο τέλος, ο εφημέριος του ιερού ναού και πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου π. Σταμάτιος Μπασδέκης προσέφερε στους ομιλητές τιμητικά δώρα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου-Σπανού και ο δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χ. Παγώνης, εκπρόσωποι της Unesco περιφέρειας Αττικής, του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδος και των πολιτιστικών συλλόγων «Αλωνάκι» και «Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικού» καθώς και πλήθος κόσμου που γέμισε την όμορφη εκκλησία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015-ΛΙΧΑΔΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Το Σάββατο 8 Αυγούστου 2015, η συγγραφέας Ασημίνα Ντέλιου και ο χρυσοχόος κ. Θεοφάνης Ραμιώτης παρουσίασαν την βόρειο-ευβοϊκή παραδοσιακή κληρονομιά στη Λιχάδα Ευβοίας, προσκεκλημένοι του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιχάδος.
Στα πλαίσια των διήμερων εορτασμών προς τιμήν της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Λιχάδος, η κ. Ντέλιου παρουσίασε το βιβλίο της «Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια» σε συνεργασία με το εργαστήριο του κ. Ραμιώτη, το οποίο πλαισίωσε την εκδήλωση με τα χειροποίητα αντίγραφα παραδοσιακών κοσμημάτων που κατασκευάζει. Η παρουσίαση έλαβε χώρα στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο στεγάζει συλλογή εκκλησιαστικών και λαογραφικών κειμηλίων της περιοχής, με πρωτοβουλία του εφημερίου του Ιερού Ναού π. Θεόδωρου Μπούρα.
Με φόντο τον παραδοσιακό αργαλειό, όλοι οι ομιλητές ευαισθητοποίησαν το κοινό σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η διάσωση, καταγραφή και προβολή των λαογραφικών στοιχείων του Βορειοευβοϊκού πολιτισμού.
Η κ. Ντέλιου εστίασε την ομιλία της στην ενημέρωση των παρευρισκομένων για τα τοπικά δημιουργήματα της λαϊκής τέχνης, την σχέση που αυτά είχαν με τις τοπικές παραδόσεις και την ιστορική τους πορεία, δίνοντας μια ιδέα για το βάθος της ρίζας του λαϊκού πολιτισμού και την ανάγκη κατανόησης του παρελθόντος προκειμένου να στηρίξουμε σε αυτό το μέλλον. Ο κ. Ραμιώτης ανέλυσε ιδιαίτερα τον τρόπο κατασκευής των παραδοσιακών κοσμημάτων και έκανε φανερό τον κόπο και την αξία που αυτά είχαν και έχουν, ενώ η εικαστικός και ποιήτρια κ. Κατερίνα Αθηνιώτου-Παπαδάκη με βαθύ συναισθηματικό λόγο, μετέφερε τους παρακολουθούντες μέσα στον χρόνο προκαλώντας εύστοχους προβληματισμούς πάνω στο συμβολισμό της παραδοσιακής φορεσιάς και αντιπαραβάλλοντας το παραδοσιακό στο σύγχρονο ένδυμα και στις αξίες που αυτά εμπεριέχουν. Παραλλήλως προβλήθηκαν και δύο βίντεο σχετικά με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα κοσμήματα.
Την εκδήλωση έκλεισε ο εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου π. Θεόδωρος Μπούρας, ο οποίος, ανέκαθεν ευαισθητοποιημένος στη διάσωση του λαϊκού πολισμού, τίμησε την κ. Ντέλιου για το βιβλίο της με αναμνηστική πλακέτα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Πανοσιολογιώτατοι Ιεροκήρυκες της Ι.Μ. Χαλκίδος π. Δαμασκηνός Μάκρας και π. Ιωάννης Βουτσιλάκος και ο Κοζανίτης λαογράφος-συγγραφέας Λάζαρος Ε. Νάνος.
Εν συνεχεία οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τον Πανηγυρικό Εσπερινό προς τιμήν της Υπεραγίας Θεομήτορος τον Ιερό Ναό, ενώ οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και την Αγία Κάρα της Μεγαλομάρτυρος Αγ. Μαρίνας, η οποία παρέμεινε στη Λιχάδα για δύο ημέρες προς ευλογία.
Διαβάστε ακόμη εδώ και εδώ . Επίσης εδώ.
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015-ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
Την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015 παρουσιάστηκε με επιτυχία στη Λίμνη Ευβοίας, το βιβλίο «Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια» στα πλαίσια του 38ου Φεστιβάλ «Ελυμνίων», πλαισιωμένο από την έκθεση χειροποίητων παραδοσιακών κοσμημάτων δημιουργημένων από τον χρυσοχόο κ. Θεοφάνη Ραμιώτη.

Η βραδιά με το ελαφρύ αεράκι και τις θαλασσινές μυρωδιές έδενε αρμονικά με τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα στον προαύλιο χώρο του κτιρίου Μελά στην παραλία της Λίμνης, αφήνοντας στους παρευρισκόμενους άριστες εντυπώσεις αφού οι ομιλητές ανέλυσαν τις Βορειοευβοιώτικες παραδοσιακές φορεσιές και τα κοσμήματα, δίνοντας αρκετές πληροφορίες για την κατασκευή τους και τοποθετώντας το στίγμα τους στο χώρο και τον χρόνο, με προεκτάσεις στην σύγχρονη εποχή.

Την εκδήλωση άρχισε η ψυχολόγος, κοινωνική ανθρωπολόγος κ. Κωνσταντίνα Ντέλιου, διαβάζοντας επιστολή του εκδότη του βιβλίου κ. Κωνσταντίνου Φυλάτου, ο οποίος λόγω βαρύτατου προγράμματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην παρουσίαση.
Ακολούθησε η κ. Φαίη Βαμβούρη-Δούκα, διευθύντρια του 2ουΔημοτικού Σχολείου Ιστιαίας και Πρόεδρος-Χοροδιδάσκαλος του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Ιστιαίας «Αθ. Κορφιάτης», η οποία αναφέρθηκε με μεστό λόγο στις προσωπικότητες και την πολιτιστική δράση της συγγραφέως Ασημίνας Ντέλιου και του χρυσοχόου Θεοφάνη Ραμιώτη, καθώς και στην αδιαφιλονίκητη αξία της παράδοσης και στην ανάγκη διασφάλισής της.

Η συγγραφέας Ασημίνα Ντέλιου ήταν αυτή που ακολούθησε στο αναλόγιο. Η ομιλία της ανέλυσε την αιτία ύπαρξης διαφορετικών ενδυμασιών και έδωσε το στίγμα της φορεσιάς στο χώρο και στο χρόνο αναφέροντας την ιστορική της εξέλιξη και συνέχεια, τα σύμβολα τα οποία κρύβονται πάνω της και τις επιρροές που δέχτηκε από την αρχαιότητα, το βυζάντιο αλλά και τους κατακτητές του νησιού.

Τελευταίος ομιλητής ο χρυσοχόος κ. Θεοφάνης Ραμιώτης με μία εντυπωσιακή παρουσίαση κατέδειξε σε όλους την αξία και τον κόπο του χειροποίητου κοσμήματος δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο κατασκευής του και την ιστορική του συνέχεια.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις παρεμβάσεις του Πανοσιολογιώτατου Ηγουμένου του Ιερού Κελίου Αγίας Άννας του Αγ. Όρους, π. Αντύπα Αγιορείτου και του Ελύμνιου ιστορικού-ερευνητή κ. Δημήτρη Αποστόλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις εντυπώσεις τους από την εκδήλωση και σε σκέψεις που ανέκυψαν από την παρακολούθησή της.

Τέλος, αναγνώστηκε από τον π. Δαμασκηνό Μάκρα συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην κ. Ασημίνα Ντέλιου, αναφορικά με το βιβλίο της.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιώτατος π. Δαμασκηνός Μάκρας, ιεροκύρηκας της Ι.Μ. Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων, ο Αιδεσιμολογιώτατος Αρχιερατικός Επίτροπος Λίμνης π. Κωνσταντίνος Λιάσκος, ο ιστοριοδίφης κ. Δημήτρης Αποστόλου, ο Πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Λίμνης «Το Λύμνι» κ. Ανδρέας Πέρης-Παπαγεωργίου, ο συγγραφέας-ερευνητής κ. Γιάννης Φαφούτης και αρκετοί Ελύμνιοι και μη, λάτρεις του πολιτισμού και της παράδοσης.
Διαβάστε ακόμη εδώ και εδώ . Επίσης εδώ
28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 – ΙΣΤΙΑΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Εξαιρετική επιτυχία και προσέλευση κόσμου είχε το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 η παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Ασημίνας Ντέλιου με τίτλο «Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια».
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον σύλλογο «Το Φωτόδεντρο, για τον Πολιτισμό και για το Περιβάλλον» και από τον εκδοτικό οίκο «Φυλάτος«, στην Αίθουσα Πολιτισμού του Λυκείου Ιστιαίας. Την παρουσίαση πλαισίωνε σημαντική έκθεση αντιγράφων ευβοϊκών παραδοσιακών κοσμημάτων δημιουργημένων απο το εργαστήριο αργυροχρυσοχοϊας του κ. Θεοφάνη Ραμιώτη.
Το βιβλίο της κ. Ντέλιου αποτελεί ένα ταξίδι στις φορεσιές της Βορείου Ευβοίας, στα είδη, στα σχέδια και στις παραλλαγές τους από χωριό σε χωριό. Παράλληλα οι φορεσιές και τα κεντήματά τους, συνδέονται με τα ήθη, τις παραδόσεις και την ιστορία της περιοχής παρουσιάζοντας τις ρίζες του πολιτισμού μας πίσω από την καλλιτεχνική τους αξία, ενώ αναφέρονται σε αυτό πολλές λεπτομέρειες για τον τρόπο ζωής των Βορειοευβοέων στα τέλη του 19ου αιώνα.
Το βιβλίο παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Παχής, δικηγόρος και λαογράφος, αναφερόμενος στην σπουδαιότητά του, στην αξία του περιεχομένου του που συνοδεύεται από εξαιρετικά μεγάλη βιβλιογραφία, καθώς και στην ανάγκη να αξιοποιούνται και να προβάλλονται τέτοιες πρωτοβουλίες προς το κοινό όφελος και την ανάδειξη του τόπου μας. Η συγγραφέας στην ομιλία της που ακολούθησε δεν έκρυψε την συγκίνησή της βλέποντας το κατάμεστο ακροατήριο και παρουσιάζοντας το ταξίδι της κατά τη συγγραφή του, κατέληξε στο οτι η έρευνα θα συνεχιστεί ενθαρρύνοντας τα άτομα να συμμετέχουν σε αυτή και να βάλουν ένα λιθαράκι στην διάσωση και προβολή της πολιτισμικής μας ταυτότητας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος ο οποίος εξήρε την προσπάθεια της συγγραφέως στην ομιλία του που ακολούθησε, ο Σύμβουλος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Γιάννης Κοτζιάς, η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ελένη Ευσταθίου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Αγγελική Κούκουζα-Δελχά, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθος κόσμου.
Το ακροατήριο συνεχάρη τη συγγραφέα και τον κ. Ραμιώτη για την προσπάθειά τους να διασώσουν και να δώσουν το στίγμα του πολιτισμού της Βόρειας Εύβοιας, εντυπωσιασμένοι από το ενδιαφέρον δύο νέων ανθρώπων για την παράδοση και τους ενθάρρυναν να συνεχίσουν το έργο τους
αναδημοσίευση: http://www.eviaportal.gr